fbpx
Продължете към съдържанието

Елбетица – слънчевия двоен кръст

elbetica kartina za stena kartini

   Елбетица – Орнаментът


 • Най-популярният и древен мотив в българските шевици е  орнаментът „Елбетица” . Това е двоен кръст, който отбелязва посоките на света и най-важните слънчеви позиции. Зимното и лятното слънцестоене, пролетното и есенното равноденствие и четирите позиции между тях. Тези осем лъча са кръстосани в един стабилен център и символизират кръга в природата и света.

 • картини, картини за стена, шевици, български мотиви, елбетица, кръст, картини онлайн, български художници, картини акрилни бой, картини за хол, евтини картини, български символи и знаци, български мотиви и орнаменти, фолклорно изкуство, подарък, годишнина, юбилей , картини, стефарт камък, изкуство, изкуство върху дърво, домашен декор, декор за стена, етническо, изкуство българско традиционно изкуство, българия


 • Този орнамент  е едно от най-древните изображения на слънчевите календари  и като символ съществува в почти всички основни стари религии.

 • Елементът „Елбетица” е останал като мотив в бродерията на народите, които и сега населяват земите, където старите българи (прабългарите) са усядали за дълго и са създали държави.


 • За разликата от съвременността, в древността украсата (шевицата) върху дрехите, кърпите, килимите, не е имала само декоративна и естетична стойност и предназначение. В нейните мотиви са били закодирани послания за хармония в семейството, дома и общността, които съдържат символите за здравето, плодородието и благоденствието.

 • Мотив от шевица

  Слънчевият знак Елбетица StefArt Stone SAS 40/30 и 30/20 см.

 • Елбетицата върху наричана  в шопските бродерии”роджета” ) има енергийна (магическа) защитна функция и пази от болести и лоши въздействия (завист, уроки и др.) човека, който носи дрехите си.

 • Избродирана върху кърпите за лице и ръцете и покривките(месалите), тя е предназначена за запазване на хармонията, любовта, благоденствието и умножаването на семейството и рода. Същата роля има този символ и когато е втъкан в килимите или изобразен върху обредните празнични хлябове.

 • Елбетицата се среща изобразена още и върху оброчни и надгробни каменни кръстове, които все още се срещат по българските земи.

 • пано за стена елбетица, картини шевици, ривуани картини, българия, шевици, онлайн магазин

Доверете се на традицията и вековния опит на нашите баби вплели в облекло и дом магическите символи за хармония, здраве и изобилие!

елбетица

Как да поръчам Елбетица ръчно рисуван мотив от българска шевица?  

 1. Може да ми пише на страницата Картини с камъни и български шевици – StefArt Stone
 2. Да се ​​свържеш с мен чрез имейл   sas@stefartstone.com
 3. Чрез контактната форма на страницата  Контакти
 4. И най-лесният начин директно от тук 

Време за работа от 3 до 10 дни.  

Ако статията ти харесва споделям с приятели!  🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Благодаря! 💓 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

 Пано Елбетица