Меню Затваряне

Елбетица – слънчевия двоен кръст

шевици, пана, картини, богинята майка, онлайн магазин, картини и пана за стена, декорация за дома, елбетица

                            Орнаментът Елбетица

 • Най-популярния и древен мотив в българските шевици е орнаментът „Елбетица”. Това е двоен кръст, който бележи  посоките на света и  най-важните слънчеви позиции – зимното и лятното слънцестоене, пролетното и есенното равноденствие и четирите позиции между тях. Тези осем лъча са кръстосани в един стабилен център и символизират кръговрата в природата и света.
 • картини, картини за стена, шевици, български мотиви, елбетица, кръст, картини онлайн, български художници, картини акрилни бой, картини за хол, евтини картини, български символи и знаци, български мотиви и орнаменти, фолклорно изкуство, подарък, годишнина, юбилей, kartini, stefart stone, art, art on wood, homedecor, wall decor, ethnic art, bulgarian tradition art, bulgaria

 • По същество този орнамент е едно от най древните изображения на слънчевите календари и като символ съществува в почти всички основни стари религии.
 • Елементът „елбетица”  е останал като мотив в бродерията на народите, които и сега населяват земите, където старите българи (прабългарите) са усядали за дълго и са създавали държави.

 • За разлика от съвременността, в древността украсата (шевицата) върху дрехите, кърпите, килимите, не е имала само декоративна и естетическа стойност и предназначение. В нейните мотиви са били закодирани послания за хармония в семейството, дома и общността, съдържала е символи за здраве, плодородие и благоденствие.
 • Мотив от шевица
  Слъневият знак Елбетица StefArt Stone S.A.S 40/30 и 30/20 см.
 • Елбетицата( наричана в шопските бродерии”роджета”) има енергийна ( магическа) защитна функция и пази от болести и лоши въздействия ( завист, уроки и др.)   човека, който я носи върху дрехите си.
 • Избродирана върху кърпите за лице и ръце и покривките(месалите), тя е предназначена да запази хармонията, любовта,   благоденствието и умножаването на  семейството и рода. Същата роля има този символ и когато е втъкан в килимите или изобразен върху обредните празнични  хлябове.
 • Елбетицата се среща изобразена още и върху оброчни  и надгробни каменни кръстове, които все още се срещат по българските земи.
 • пано за стена елбетица, картини шевици, ривуани картини, българия, шевици, онлайн магазин

Удивително е сходството на българската бродерия с чувашката( един от народите, който населява земите на Волжска България. Тази огромна прилика, на моменти дори идентичност, е свидетелство за трайната следа на духовна и материална култура, която са оставили прабългарите там.

Доверете се на традицията и вековния опит на нашите баби  вплели в облекло и дом   магическите символи за хармония, здраве  и изобилие!

елбетица

Как да поръчам ръчно рисуван мотив от българска шевица? 

 1. Може да ми пишеш на  страницата Картини с камъни и български шевици – StefArt Stone
 2. Да се свържеш с мен чрез имейл  [email protected]
 3. Чрез контактната форма на страницата Контакти
 4. И най-лесният начин директно от тук 

Време за изработка от 3 до 10 дни.  

Ако статията ти харесва сподели с приятели!  🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Благодаря! 💓 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

 Пано Елбетица

Любими 0
Отвори Любими Продължи с пазаруването