fbpx
Продължете към съдържанието

Цветовете в българските шевици

картини шевици, декоративни пана за стена, ръчна изработка върху дърво, акрилни картини за стена, декор за дома

Значение на цветовете – основните цветове, използвани за направата на шевицата са червено и зелено върху бяла основа (ризата).

шевица, рисувано пано мотив българска шевица

Картина Шевица

Червено 

Червеният цвят за българите символизирал майчината кръв и продължението на живота. Той предпазвал от “лоши очи” и уроки. Прекрита с червено було се венчавала невестата; с червена пелена повивали новороденото; с червен конец привързвали обредните китки; червено било първото обагрено за Възкресение Христово яйце, с което мацвали челцата и бузките на децата за здраве; с прехвърлена върху плета червена тъкан във всеки дом посрещали Баба Марта, която водела пролетното съживяване на природата.

Зелено

Зеленият цвят давал израз на вечно възраждащия се живот и се свързвал с дървото на живота – универсалният човешки символ за Всемира. Златото със своя блясък и дълговечност се свързвало със света на мъртвите и благоденствието на хората, което те предопределяли; със слънцето, огъня и светлината. В златните води на вълшебната река, според народната приказка, магьосницата позлатила добродетелната девойка.

Картина Шевица

Бяло

Белият цвят разкривал силата на чистотата, нетленността, неопетнената младост и божествената светлина. Стъпили върху бяла вълна се венчавали младоженците; бяла вълна запридала булката в сватбения обред; с “бяла” пара лекувала баячката; в “бели” менци наливали мълчана вода за обредните хлябове.

Картина Шевица

img 20171111 142921 1941133072205 e1639233632228

20171111 131507 1643430143 e1639233667740

Бяло-червеното съчетание е българският апотропей. Усукани заедно червени и бели нишки, наричани мартеница предпазвали човека от уроки, зли сили и демонични същества. С мартеници на 1ви март ритуално се закичвали деца, моми и млади булки, плодни дръвчета и новородените домашни животни.

Шевицата е едно от най-ярките достижения на българското народно творчество. Дело на жената, то съчетава сръчността на ръцете й, обичта на сърцето й и неутолимата й жажда за красота. Тях българката превръщала в магия, наречена народна шевица.

Как да поръчам ръчно рисуван мотив от българска шевица? 

  1. Може да ми пишеш на  страницата Картини с Камъни и Български Шевици-StefArt Stone
  2. Да се свържеш с мен чрез имейл  s.a.s@stefartstone.com
  3. Чрез контактната форма на страницата Контакти
  4. И най-лесният начин с директна поръчка тук 

Време за изработка от 3 до 10 дни.  

Ако статията ти харесва сподели с приятели!  🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Благодаря! 💓