Вижте всички статии

Български народни шевици: 5 основни цвята - значение и символика

Български народни шевици: 5 основни цвята - значение и символика

Нашите български народни шевици са впечатляващи с красота си и богатството на цветовете.

Цветовете, използвани в тези шевици, носят специално значение и са свързани с българската традиция и култура.

В тази статия ще проучим петте основни цвята в българските народни шевици

- червено, зелено, тъмно синьо, жълто и бяло /върху бяла основа (ризата) , и ще разкрием тяхното символично значение.

 

 

 Червено


  • Червеното в българските народни шевици и неговото значение

Червената цветова гама в българските народни шевици е изключително популярна и важна. Този цвят се свързва с мощта, продължението на живота и енергията. В шевиците червеното се използва за подчертаване на смелостта и силата. Той предпазвал от “лоши очи” и уроки. То е символ на любов, страст и увереност.

Прекрита с червено було се венчавала невестата; с червена пелена повивали новороденото; с червен конец привързвали обредните китки; червено било първото обагрено за Възкресение Христово яйце, с което мацвали челцата и бузките на децата за здраве; с прехвърлена върху плета червена тъкан във всеки дом посрещали Баба Марта, която водела пролетното съживяване на природата.

 

елбетица, шевици, българска шевица

 

 Зелено


  •  Зеленото в българските народни шевици и неговото значение

Зелената цветова гама в българските народни шевици е свързана с природата, плодородието и обновлението. Този цвят предава чувството на свежест, живот и радост. В шевиците зеленото се използва за отразяване на връзката на българския народ със земята и природата. То е символ на надежда и растеж. Зеленият цвят давал израз на вечно възраждащия се живот и се свързвал с дървото на живота – универсалният човешки символ за Всемира.

 

шевици, български шевици, картини за стена

 

Тъмно синьо


  • Тъмно синьото в българските народни шевици и неговото значение

Тъмно синьото е един от най-популярните цветове в българските народни шевици. То предава усещане за мистерия, дълбочина и солидност. В шевиците тъмно синьото се използва за изразяване на достойнство, сила и уважение. То е символ на духовност и стабилност.

 

шевица елбетица, картини

 

Жълто/Оранжево


  •  Жълтото в българските народни шевици и неговото значение

Жълтата цветова гама в българските народни шевици е асоциирана със слънцето, светлината и радостта. Този цвят предава чувство на оптимизъм, ентусиазъм и щастие. В шевиците жълтото се използва за изразяване на светлината в душата и живото начало То е символ на радост, щедрост и топлина.

 

 

Бяло


  •  Бялото в българските народни шевици и неговото значение

Белият цвят разкривал силата на чистотата, нетленността, неопетнената младост и божествената светлина. Стъпили върху бяла вълна се венчавали младоженците; бяла вълна запридала булката в сватбения обред; с “бяла” пара лекувала баячката; в “бели” менци наливали мълчана вода за обредните хлябове.

 

 

Българските народни шевици са пъстра палитра от цветове, които съдържат символично значение. Червеното изразява страст и сила, зеленото - свежест и растеж, тъмно синьото - достойнство и стабилност, жълтото - радост и светлина, а бялото - чистота и невиност. Тези цветове създават хармония и богатство в българската народна шевица и ни запознават с богатството на нашата традиция и култура.

Ако това тема ви вълнува и искате да научите повече, споделете статията с приятели и семейство. Разгледайте нашатата категория с картини български шевици и открийте красотата и символиката на тези уникални произведения. Въплъщавайки българската традиция и култура, шевиците ще ви донесат радост и вдъхновение във вашето ежедневие

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти